ONLINE MARKETING TUDÁSTÁR

Online vállalkozáshoz szükséges ONLINE MARKETING Tudástár, mely tartalmazza azokat a kifejezéseket, melyekkel egy honlapkészítés, online hirdetés indítás, keresőoptimalizálás, hírlevélküldő rendszer építése, azaz egy online vállalkozás üzemeltetésekor találkozhatsz. Olvass utána, mit jelentenek a számodra még ismeretlen ONLINE MARKETING szavak, kifejezések!

Nem jut eszedbe egy kifejezés, vagy már sokszor hallottad, de nem tudod, mit jelent? Nézz itt utána!

Ha pedig van olyan, amit nem találsz meg itt, akkor írj nyugodtan! Felvesszük azt is a listára!

Adwords jelentése

A Google online hirdetési rendszere. A felhasználók általában kulcsszavakra keresnek. Ha valaki a Google keresőjében a kulcsszavaid egyikével keres, a keresési eredmények mellett megjelenhet az Adwords hirdetésed. Így olyanoknak hirdethetsz, akik érdeklődnek a terméked/szolgáltatásod iránt.

Blog jelentése

Internetes napló. Célja: ismertségünk növelése, szakértelmünk bizonyítása, érdeklődők szerzése, magunk köré törzs (rajongók) gyűjtése az olvasókból.

Chatbot jelentése

A chatbot a Facebook messengerben használt chatrobot, mely előre beprogramozott válaszokat ad előre beprogramozott kérdésekre. Többféle célra is használható: ügyfélszolgálati teendőket láthat el, értékesíthet, vevőket szerezhet. 

A chatbotok ezen feladatok ellátásában hatalmas segítséget nyújthatnak nekünk. A nap 24 órájában rendelkezésre állnak, azonnal válaszolnak, ezáltal csökkentik a reakcióidőt. Így az ügyfél azonnal választ kap. 

További információkat a chatbot készítése cikkben olvashatsz.

CMS jelentése

A content management system, vagyis a CMS magyarul tartalomkezelő rendszert jelent. Ide tartozik például a WordPress, a Joomla vagy a Drupal. Miért jó tartalomkezelő rendszert használni? Segítségével kényelmesen tudod a tartalmaidat változtatni. A legfőbb erénye, hogy ez saját magad meg tudod tenni, és nem kell szakemberhez fordulnod. A CMS tulajdonképpen egy szoftvercsomag a weboldalad kezeléséhez. A régi oldalak módosítása mellett lehetőséget nyújt új oldalak létrehozására is.

CPM jelentése

Angol rövidítés (cost-per-thousand impressions). Az ezer megjelenítésenkénti költséget szokták ezzel a statisztikai számmal jelölni. Ugyan a CPC elterjedtebb manapság, de sokan preferálják továbbra is a megjelenítéshez kapcsolat árképzést. Például a brandépítő kampányok – ahol nem szükséges egy külső oldalra irányítani a fogyasztót, hiszen az üzenetet már a hirdetés is átadta – előszeretettel alkalmazzák ezt a módszert.

CRM jelentése

Angol rövidítés: Customer Relationship Management, jelentése ügyfélkapcsolat kezelés. Ügyfelekkel való mindenféle kapcsolattartás nyilvántartása, mely jellemzően elektronikusan történik. Ehhez számos rendszer áll rendelkezésre. Pl: komplexen a Zoho, a SalesAutopilot, vagy akár egy egyszerű excel nyilvántartás is lehet.

Csali jelentése

Az ügyfél számára kínált értékes, ingyenes anyag, amiért cserébe megadja az e-mail címét.

Ez jellemzően kifejezetten az adott célcsoportnak szól, az ő problémájukra/vágyukra nyújt megoldást.

Lényege: szorosan kapcsolódjon az általad kínált termékhez/szolgáltatáshoz.

Listaépítésre használják. 

CTA jelentése

Angol kifejezés (Call To Action), jelentése: cselekvésre felszólítás. Ezzel kiadjuk az utasítást az általunk elvárt cselekvésre. Ez egy általánosan elterjedt rövidítés az online marketingben. Minden online felületen szükséges egy CTA, mivel minden online jelenlétünknek a célja, az ügyfél érdeklődésének felkeltése, és végén a vásárlásra buzdítás.

Tehát ha egy hirdetést, vagy akár csak egy cikket osztunk meg, annak is célja van. A cél érdekében nem szabad megfeledkezni a CTA-ról. Ez egy cikk esetén akár csak annyi is lehet, hogy oszd meg! Ez is egyfajta elvárt cselekvés az olvasótól. Pl: iratkozz fel! vedd meg most! foglald le! stb.

A lényeg, hogy ez soha ne maradjon el, mindig mondjuk meg, mit várunk el az olvasótól.

CTR jelentése

Átkattintási arány (CTR)
Olyan arányszám, amely megmutatja, hogy a megtekintést követően milyen gyakran kattintanak az emberek a hirdetésre. Az átkattintási arány (CTR) felhasználható annak a mérésére, hogy a kulcsszavak és hirdetések mennyire teljesítenek jól.

A CTR a hirdetésre érkező kattintások és a hirdetésmegjelenítések számának a hányadosa: kattintások ÷ megjelenítések = CTR. Például ha a kattintások száma 5, a megjelenítések száma pedig 1000, akkor a CTR 0,5%.
Minden egyes hirdetéshez és kulcsszóhoz tartozik egy-egy CTR, amelyet megtekinthet a fiókban.
Ha a CTR-érték magas, az azt jelenti, hogy a felhasználók hasznosnak és relevánsnak találják a hirdetést. A CTR a kulcsszó elvárt CTR-értékét is befolyásolja (ez a minőségi mutató egyik összetevője), ami hatással lehet a költségekre és a hirdetés helyére. Ne feledje, hogy a jó CTR a hirdetett terméktől és a használt hirdetési hálózatoktól függően relatív.
Az átkattintási arányt használhatja annak mérésére, hogy mely hirdetések és kulcsszavak sikeresek, illetve melyeket kell még fejlesztenie. Minél jobban kapcsolódnak a kulcsszavak a hirdetéshez és vállalkozása tevékenységéhez, annál nagyobb valószínűséggel kattintanak a felhasználók a hirdetésre a kulcsszókifejezéssel végzett keresés után.

Display hirdetés jelentése

Az online marketing kapcsán általában képi vagy videóhirdetést értünk alatta. Gyakran utal a Google Display hálózatra a kifejezés, mivel a világ legnagyobb megjelenítési hálózata a Google kezében van és több mint 2 millió weboldalt tartalmaz. A Google Display hálózaton is a Google Adwords fiókkal lehet hirdetni hasonlóan a keresési hálózat hirdetéseihez (SEM).

EDM jelentése

Angol rövidítés (Electronic direct marketing vagy email direct marketing), magyarul jelentése e-mail marketing. Minden olyan tevékenységet magába foglal, amikor termékek vagy szolgáltatások reklámozására elektronikus levelet küldünk. Az e-mail marketing alapja az ügyféladatbázis, ami tartalmazza az ügyfelek e-mail címét is. A közvetlen e-mail küldést a törvény országonként eltérően szabályozza, de általános elv, hogy a címzett előzetes beleegyezése szükséges ahhoz, hogy közvetlenül megkereshessük.

ERP jelentése

Angol kifejezés rövidítése: Enterprise Resource Planning System vagyis vállalati erőforrás tervező rendszer. Olyan szoftver, amelybe előre megadott módon kell az alkalmazottaknak rögzíteni az adatokat és amely ezeket az adatokat értékeli, összegzi és ezzel nagy mértékben támogatja az üzleti döntések meghozatalát. Nem azonos a CRM-el.

Firmware jelentése

Az elektronikai rendszerekben és a számítástechnika területén firmware alatt azokat a többnyire kis méretű programokat értjük, melyek különböző elektronikai eszközök vezérlését végzik.

Firmware-t tartalmazó végfelhasználói eszközök például a távirányító, a számológép, számítógép-alkatrészek mint a merevlemez, billentyűzet, a monitor, a memóriakártya.

Google jelentése

A Google internetes keresőrendszer, amely egyúttal (kapcsolt alkalmazásait is beleértve) térképként, pénzváltóként, számológépként, naptárként, helyesírás-ellenőrzőként és szótárként is használható. A Google kereső 22+ olyan alapfunkciót kínál a magyar felhasználóknak, amelyek jelentősen egyszerűsítik és gyorsítják a keresést.

Hírlevél jelentése:

A hírlevél röviden megfogalmazva egy olyan elektronikusan küldött levél, melyet az érdeklődőidnek küldesz.

A hírlevelet csak azoknak tudod kiküldeni, akik előzőleg erre felhatalmazást adtak: megadták az e-mail címüket, hozzájárultak ahhoz, hogy e-mail-es értesítést küldj nekik.

HTML jelentése

A HTML (angolul: HyperText Markup Language=hiperszöveges jelölőnyelv) egy leíró nyelv, melyet weboldalak készítéséhez fejlesztettek ki, és mára már internetes szabvánnyá vált a W3C (World Wide Web Consortium) támogatásával. Az aktuális változata a 4.01, mely az SGML általános jelölőnyelv egy konkrét alkalmazása (azaz minden 4.01-es HTML dokumentum egyben az SGML dokumentumszabványnak is meg kell, hogy feleljen). Ezt tervek szerint lassan kiszorította volna az XHTML (ami a szintén SGML alapú XML leíró nyelven alapul), de az is lehetséges, hogy a HTML 5 veszi át a helyét.

IP-cím jelentése

Az IP-cím (Internet Protocol-cím) egy egyedi hálózati azonosító, amelyet az Internet Protocol segítségével kommunikáló számítógépek egymás azonosítására használnak. Minden, az internetre kapcsolt számítógépnek van IP-címe. Egyes gépeknek több címük is lehet, vagy a gép IP-címe rendszeresen változhat (ez különösen a lakossági internetszolgáltatón keresztül kapcsolódó otthoni számítógépekre jellemző)

Java jelentése

A Java általános célú, objektumorientált programozási nyelv, amelyet a Sun Microsystems fejlesztett a ’90-es évek elejétől kezdve egészen 2009-ig, amikor a céget felvásárolta az Oracle. 2011-ben a Java 1.7-es verzióját az új tulajdonos gondozásában adták ki. A Java alkalmazásokat jellemzően bájtkód formátumra alakítják, de közvetlenül natív (gépi) kód is készíthető Java forráskódból. A bájtkód futtatása a Java virtuális géppel történik, ami vagy interpretálja a bájtkódot, vagy natív gépi kódot készít belőle, és azt futtatja az adott operációs rendszeren. Létezik közvetlenül Java bájtkódot futtató hardver is, az úgynevezett Java processzor.

Kulcsszó jelentése:

Azok a szavak, kifejezések, amelyek meghatározzák az internetes weboldalon megjelenő üzletedet. Ezek írják le a legpontosabban azt, mivel is foglalkozol. Szerencsés esetben ez alapján találnak rád az interneten, vagyis látják meg a honlapodat az érdeklődők.

Érdemes tehát végiggondolnod, mik ezek a szavak, kifejezések- úgynevezett kulcsszavak, amik alapján a lehetséges vevőid kereshetnek a Google-ban. Ha pl. szaniter áruházad van, akkor a Te kulcsszavad lehet pl. mosdó, csaptelep, WC, zuhanykabin, de maga a szaniter szó is.

Konverzió jelentése

A konverzió is egy angol szó magyarosításából származik (conversion). Egy honlap esetében azt tekintjük konverziónak, ha a látogató végrehajt egy olyan műveletet, ami az üzleti cél szempontjából hasznos. A honlap célja alapján többféle konverzió is elképzelhető: például egy lead generálás, online vásárlás, vagy egy beágyazott videó megtekintése is tekinthető konverziónak.

Landing page jelentése

Angol kifejezés, jelentése: érkezési oldal.

Jellemzően ezen az oldalon kéred el az e-mail címét a leendő ügyfelednek, melyért cserébe kap valamit.

Hirdetésnél: erre az oldalra érkezik, aki a hirdetésedre kattint.

Lista jelentése

Nyilvántartott ügyfeleid, érdeklődőid adatai. Mindazok szerepelnek a listádon, akik megadták az adataikat Neked. Felhatalmaztak arra, hogy kommunikálj velük.

Listaépítés jelentése

Érdeklődőid gyűjtése, tőlük adatok bekérése. Ezáltal épül azok köre, akiknek ajánlatokat adhatsz.

Lead jelentése

Angol kifejezés, jelentése: érdeklődő. Azt nevezzük érdeklődőnek, aki megadta nekünk az adatait. Pl. egy hírlevél feliratkozó űrlapon. Ettől kezdve felhatalmaz minket arra, hogy kommunikáljunk vele.

Marketing automatizálás jelentése

Elsősorban az online marketing feladatok és folyamatok esetében jelentkezik. Ezek elvégzése nem emberi kézzel, hanem egy szoftver vagy egy applikáció által történik. A beprogramozott feladat egy meghatározott szabály szerint végrehajtódik anélkül, hogy emberi beavatkozásra lenne szükség.

Niche jelentése:

A niche a marketingben piaci rést jelent. A niche marketing egy jól meghatározott szűkebb piaci szegmens megcélzását jelenti. Ilyen pl. amikor egy adott város lakóinak nyújtunk egy speciális szolgáltatást, vagy pl. kismamáknak hordozókendőt árulunk.

Online marketingterv jelentése

A marketing terv a vállalkozások egyik alapdokumentuma, gyakran része az üzleti tervnek. Az online marketingterv a marketingtervnek az a része, amikor internetes eszközökkel folytat a vállalkozás marketing tevékenységet. Az online marketingtervnek számos kérdésre választ kell adni: soha nem maradhat ki belőle a piackutatás, a marketing stratégia, a kivitelezési terv és a pénzügyi terv.

Online stratégia jelentése

Összefoglalja azt az online marketing stratégiát, amivel a cég online céljait el tudja érni. Ez lehet egy kampány, de általános éves költés is. Elég komoly marketinges tapasztalat szükséges hozzá, mivel nem a részfeladatokat kell látnod, hanem távolabbról a teljes egészet.

Operációs rendszer jelentése

Operációs rendszernek nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert, és egy egységes környezetet biztosít a számítógépen futtatandó alkalmazásoknak (például szövegszerkesztők, játékok stb). Az okostelefonok leggyakoribb operációs rendszerei közt szerepel például a Google által fejlesztett Android, az Apple által készített iOS, a RIM által fejlesztett Blackberry OS és a Microsoft Windows Phone rendszere.

Plugin jelentése

Plugin más néven bővítmények A WordPress egyik legközkedveltebb tulajdonsága, hogy rengeteg bővítmény (plugin) beépítésére van lehetőség, melyek által a felhasználók és a fejlesztők könnyen továbbfejleszthetik, kiegészíthetik a rendszer alapvető struktúráját és funkcióit. A hivatalos adatbázisban mintegy 52.000 bővítményt tartanak nyilván.

Néhány példa mire létezik plugin:

 • cookie figyelmeztetés
 • képek újragenereálása
 • oldaltérkép
 • facebook popoup
 • weboldal backup
 • SEO pluginek
 • stb…

PPC jelentése

Angol szó (pay per click), jelentése kattintásonkénti fizetés. Az online hirdetések esetén elterjedt elszámolási rendszer, ami gyakran hatékonyabb a megjelenés-alapú elszámolásnál. Lásd Adwords!

QR kód jelentése

A QR-kód egy kétdimenziós vonalkód (tulajdonképpen pontkód), amit a japán Denso-Wave cég fejlesztett ki 1994-ben. Nevét az angol Quick Response (=gyors válasz) rövidítéséből kapta, egyszerre utalva a gyors visszafejtési sebességre és a felhasználó által igényelt gyors reakcióra. Számos plakáton, hirdetésen szerepel és a legtöbb mobiltelefon is képes értelmezni, így a marketingben gyakran találkozunk ezzel az innovatív megoldással.

Remarketing jelentése

A remarketing érdeklődés alapú célzási technika, vagyis csak azoknak a felhasználóknak jelenik meg a hirdetésed, akiket érdekelhet az ajánlatod – hiszen járt már a honlapodon, vagy vásároltak nálad.

Akkor is a te hirdetésed jelenik meg neki, ha teljesem más tartalmú honlapokon jár. Éppen az a lényege, hogy akkor is megjelenik, ha a lehetséges vevő nem a te témáddal foglalkozik. Olyan termékek és szolgáltatások esetén különösen eredményes ez a megoldás, amelyeknél a döntési folyamat időben hosszan elhúzódhat, vagy ahol sok versenytárs van. Az ajánlatod ami folyamatosan megjelenik, csökkenti az esélyt, hogy mást válasszanak.

SalesManago jelentése

A világ egyik leginnovatívabb marketing automatizáló szolgáltatása, elsősorban az online kereskedelemben érdekelt vállalkozók, a lakossági és céges ügyfeleknek értékesítők részére. Kiemelkedő eredmények érhetőek el vele úgy, hogy a feladatok és folyamatok teljesen automatizáltak. Arra is képes, hogy akár egy weblapon vagy más online felületen a termék lehetséges vevőjére teljesen testre szabható ajánlatot tartalmat mutasson (tehát ugyanabban a pillanatban két különböző weblátogató teljesen más tartalmat is láthat ugyanazon a weblapon, mert a szoftver tudja, hogy kinek mit kell megjeleníteni amivel vásárlásra ösztönzi)

SEM jelentése

Angol rövidítés (Search Engine Marketing), magyarul keresőmarketing a jelentése. Gyakran előfordul, hogy Adwords-nek nevezik az élőnyelvben a Google Adwords keresőmarketing szolgáltatás után, azonban ez szakmailag nem helyes. A SEM-be valójában beletartozik a SEO is, azonban gyakran csak a keresőoldalak fizetett hirdetési szolgáltatásaira használjuk. A Google és a többi keresőmotor lehetőséget biztosít arra, hogy pénzért a keresések találati oldalain előre kerüljen a weboldalunk.

Tehát a SEM = SEA + SEO.

SEA=Search Engine Advertising, keresőhirdetés

SEO=Search Engine Optimization, azaz a keresőoptimalizálás magyarul.

SEO jelentése

Angol rövidítés (Search Engine Optimization), magyarul keresőoptimalizálást jelent.  A weboldalunkon minden olyan tevékenységet magába foglal, aminek a célja, hogy a weboldalunk a keresőmotorok (például Google) találatai között előrébb kerüljön. Például: mobilra optimalizálás, tartalomkészítés, linképítés, gyakran keresett szavak optimális beépítése a tartalmakba, webes szabványok betartása, stb.

SMM jelentése

Angol rövidítés (Social Media Marketing), magyarul közösségi média marketingre lehet lefordítani. Minden olyan tevékenységet magába foglal, amikor a közösségi médiaoldalakat (például Facebook, LinkedIn, Twitter, Instagram, Google+, stb.) termékek vagy szolgáltatások népszerűsítésére használunk. A közösségi médiaoldalak többsége lehetőséget biztosít – korlátozott eredményességgel – ingyenes szolgáltatások igénybevételére is, például céges profil létrehozására, azonban a nagyobb tömegek eléréséhez fizetni kell.

Spam jelentése

A spam egy, a fogadók részéről kéretlen elektronikus hirdetés, felhívás, vagy hírlevél. Emailben, SMS-ben is egyaránt kaphatóak, de a papírformában kapott szórólapokat is gyakran nevezik spamnek.

A spamek többnyire érdektelenek, feleslegesek, így csak feleslegesen foglalják a tárhelyet, és a sávszélességet, ráadásul a kitörlésük időt vesz el a fogadóktól, sőt, ami a legrosszabb: akár vírust is terjeszthet. A spamek által hordozott vírusok ellen több védekezési mód is lehetséges, ilyen az olvasatlan spamek kitörlése, vagy a küldő email címek letiltása.

Tag Cloud jelentése

Tag Cloud más néven címke felhő, a weboldaladon szereplő címkék gyakoriság szerinti vizuális ábrázolása. Minél többször fordul elő egy címke a honlapodon belül, annál nagyobb betűvel jelenik meg. Így a gyakoribb témák vizuálisan is „kidomborodnak” a weboldaladon. A címkék többnyire egy vagy kétszavas kifejezések, amelyek egy-egy cikk fontosabb kulcsszavait adják meg. A címkefelhőben általában ABC sorrendben jelennek meg.

Upsell jelentése

Angol kifejezés, jelentése: felülértékesítés. Az értékesítés pillanatában felkínálunk az ügyfélnek egy drágább verziót is megvételre. Tipikus példája ennek: Mc Donald’s nagyobb kólás menüje. Veszel egy menüt a Mekiben és rögtön meg fogják kérdezni: adhatom nagy kólával? Ad egy lehetőséget a választásra, nem csak a vásárlás vagy nem vásárlás között dönthet.

VirtueMart jelentése

A VirtueMart (vagy korábbi nevén mambo-phpShop) egy nyílt forráskódú online kereskedelmi szoftver, amely a Mambo vagy Joomla! CMS rendszerbe épül be. PHP programozási nyelven írták meg, adatbázis kezeléshez MySQL motort használ. A VirtueMart egy, akár termékkatalógusként is funkcionáló teljes körű webáruház szoftver, a Joomla tartalom kezelő rendszer egyik kiegészítője.  A VirtueMart webáruház egy elterjedt Joomla webáruháza, megbízhatósága és szolgáltatásai azonban nem igazolják népszerűségét. Van sokkal megbízhatóbb, több szolgáltatást nyújtó Joomla webshop, például a Hikashop.

Webáruház jelentése:

Webáruház más néven webshop vagy e-shop egy olyan weboldal, ami termékeket vagy szolgáltatásokat értékesít. Általában online bevásárló kosár is tartozik hozzá, amelybe virtuálisan pakolhatjuk bele a megvásárolni kívánt terméket. Az internet gyors elterjedésével, az online kereskedelem nagyon ideálissá vált a kereskedők számára. A hagyományos bolttulajdonosok észrevették az új üzleti lehetőségeket az e-kereskedelemben és ez a webáruházak elterjedéséhez vezetett.

Webáruház főbb jellemzői

 • Termékeket vagy szolgáltatásokat értékesítenek – Az is lehetséges, hogy egy webáruház csak információs weboldal a tradicionális kiskereskedelmi üzlet termékeiről vagy szolgáltatásairól, de általában az a jellemző, hogy a webáruházban tényleges termék vagy szolgáltatás értékesítése is folyik.
 • Virtuális bevásárlókosár – A legtöbb webáruháznak az a célja, hogy vásárlóik megvegyék a termékeiket. Ezekben az áruházakban általában található egy virtuális bevásárló kosár melybe a vásárlók összegyűjthetik a megvásárolni kívánt árut. Miután a vásárló a termékeket összegyűjtötte, a virtuális pénztárnál megadhatja fizetési adatait melynek segítségével a fizetési tranzakció létrejön.
 • Piaci szegmentálás – A legtöbb webáruház az egy speciális piaci részesedést céloz meg a teljes piaci szegmensből, de természetesen vannak kivételek is mint pl. az Amazon.com melynek a sikerét az adta, hogy szinte minden megtalálható rajta.
 • Földrajzilag kötetlen – A mai kor egyik nagy előnye hogy egy webáruház nincs egy városhoz vagy egy országhoz lekorlátozva. Ha egy magyar nyelvű webshopot nyitunk a föld minden pontján élő magyarul beszélő ember a vásárlónk lehet. Amennyiben termék értékesítésével foglalkozunk fontos  a vevőnk számára megfelelő szállítási feltételt kínálni.

WordPress jelentése

A WordPress nyílt forráskódú, PHP-alapú CMS tartalomkezelő rendszer, ami a MySQL adatbáziskezelőt használ adattárolásra. Az interneten a weboldalak 25% worpdress motorral működik. Akár automatikus telepítés után rendelkezésre áll egy tartalomkezelő felület, ahol programozási tudás nélkül tudjuk kezelni a tartalmát. Kinézetről meg több százezer sablon gondoskodik.

Webshop jelentése:

Lásd: webáruház szónál!

Zoho jelentése

A világ egyik leggyorsabban fejlődő szoftverfejlesztő cége. Az egyfős cégektől a több ezer fős vállalatokig képes marketing, web, értékesítés, folyamatok támogatása, elektronikus folyamatok, dokumentumkezelés, készletnyilvántartás, ügyfélszolgálat területén megoldásokat nyújtani. Előnye, hogy akár ingyenesen is használhatóak a szolgáltatásai és korlátlanul bővíthetőek új funkciókkal. Hatalmas fejlesztői csapat áll mögöttük és nagyon gazdag a tudástár is a szoftverhez.