Rank Math vagy Yoast SEO – Melyik a jobb seo plugin?

rank math vagy yoast seo
Tartalomjegyzék

A világ egyik legelterjedtebb blogmotorja a wordpress. 2020-ban az interneten megtalálható weboldalak 35%-ának adta az alapját, ami 2021-re jelentősen megnőtt, így már 708 millió weboldalt jelent, és ez a szám napról napra nő. Nem csoda hát, hogy a SEO pluginok egyre inkább népszerűek napjainkra. Néhány évvel ezelőtt nem lett volna kérdés, hogy a Yoast SEO pluginja a legjobb keresőoptimalizálási segédalkalmazás. Mostanra azonban a Rankmath csapata is belehúzott a fejlesztésbe, és komoly ellenfelévé vált a Yoast-nak, akik egy kicsit talán belekényelmesedtek a vezető pozícióba. De melyik a jobb, a Rank Math, vagy a Yoast SEO plugin?

 

Rank Math vs Yoast SEO plugin

Mielőtt rátérnénk a két plugin funkcióira, fontos tisztázni, hogy önmagában egyik sem képes a keresőoptimalizálásra. Ezek a programok kizárólag segítik a SEO munkát, nem helyettesítik. Ha a keresőoptimalizálás alapjai nincsenek rendben, nincs megfelelő kulcsszókutatás, a weboldal technikai és tartalmi felépítése nem a keresőoptimalizálás elvei alapján történt, vagy a tartalmak nem a kulcsszókutatás alapján készülnek, teljesen mindegy melyik programot választod. Egyik sem tudja helyettesíteni a szaktudást és tapasztalatot, valamint a folyamatos, kitartó munkát, amely a sikeres keresőoptimalizáláshoz nélkülözhetetlen. Viszont a seo szövegírás során segítséget adhat.

 

Ingyenes, vagy Pro verzió?

Mindkét pluginnak létezik ingyenes próbaverziója és fizetős pro verziója egyaránt. Az esetek nagyon nagy részében bőven elegendő mindkét plugin alap, ingyenes verzióját használni. Fizetni főképp akkor érdemes értük, ha több oldalon használod őket, és profi vagy a SEO területén, különben a legtöbb fizetős funkciót nem fogod kihasználni. Sőt, a legtöbb esetben még a szakembereknek sincsen szükségük a pro verziók adta funkciókra.

 

Yoast SEO plugin

A Yoast SEO a legelterjedtebb SEO plugin a wordpress oldalakhoz. Több, mint 5 millió oldalon telepítették már. Az ingyenes verzióban sok hasznos funkciót, segítséget kapsz a szöveg formázásától kezdve a megosztási beállításokig.

yoast seo

Főbb funkciói ingyenes verzióban:

 • XML oldaltérkép generálása
 • Szövegírást és tartalom optimalizálást segítő program kulcsszó ellenőrzővel
 • Meta adatok megadásának lehetősége
 • Előre megadott, tömeges meta description beállítási lehetőségek
 • Google analitika csatlakoztatási lehetőség
 • Többnyelvű kezelőfelület
 • Gyűjtőoldalak beállítási lehetősége
 • org beállítási lehetőségek (FAQ, About, Stb)
 • Morzsamenü (Breadcrumbs) kezelése
 • Oldalak indexelésének beállítása
 • Manuális kulcsszó javaslatok a Semrush adatbázisából

 

A Yoast Pro jelenlegi ára 89 euro, amelyért további extra funkciókat kaphatunk az alap funkciókon felül. Míg az alap verzióban egy tartalmat csak egy kulcsszóra optimalizálhatunk, a fizetős verzióban már több kulcsszót is megadhatunk egy tartalomban, valamint a belső linképítést is segíti javaslatokkal. Az egyik leghasznosabb kiegészítője a pro verziónak az URL-ek átirányítása. Ha törlöd, vagy módosítod valamely tartalmad URL-jét, elvégzi az átírányítást, így nem futhat 404-es hibára az oldal, ha csak nem ezt kéred tőle. Teljes hozzáférést kapsz a Yoast képzéseihez, valamint 24/7 ügyfélszolgálati támogatás jár az előfizetőknek e-mailben. A Yoast összes funkcióját itt találhatod.

 

Rank Math SEO plugin

A Rank Math SEO az utóbbi néhány évben húzott bele a fejlesztésbe, és kezd komoly kihívója lenni a Yoastnak minden téren. Eddig jóval kevesebben telepítették, mint a Yoastot. Jelenleg 700 ezer környéki az aktív telepítések száma, de ez semmit sem árul el igazán tudásáról, hamarosan lesz ez még jóval több is. A plugin jóval kisebb helyet foglal, programozása letisztultabb, kevésbé fogja vissza az oldal sebbességét a használata.

 

Az ingyenes verzió szinte bárki számára bőven elegendő funkcióval rendelkezik, és olyan lehetőségeket is biztosít, amit a Yoast csak az előfizetőinek szolgáltat. A Yoastról való áttéréshez minden biztosított, néhány kattintással importálhatod a Yoast beállításait a Rank Math-be.

 

Erről készült egy ingyenes videó, melyet ide kattintva tudsz kérni.

 

A Rank Math SEO plugin legfontosabb ingyenes funkciói:

 • XML oldaltérkép generálása
 • Szövegírást és tartalom optimalizálást segítő program kulcsszó ellenőrzővel
 • Meta adatok megadásának lehetősége
 • Előre megadott, tömeges meta description beállítási lehetőségek
 • Google analitika csatlakoztatási lehetőség
 • Többnyelvű kezelőfelület
 • Gyűjtőoldalak beállítási lehetősége
 • org beállítási lehetőségek (FAQ, About, Stb)
 • Morzsamenü (Breadcrumbs) kezelése
 • Oldalak indexelésének beállítása
 • Automatikus Alt leírás képek optimalizálására
 • Átirányítások teljeskörű kezelése
 • SEO Audit

 

A fizetős verzió ára 59 dollár évente, amiért korlátlan oldalon használhatod a Rank Math SEO Pro funkcióit. A pénzedért további hasznos funkciókat kaphatsz, a teljesség igénye nélkül: Google News integráció, Woocommerce SEO Pro funkció, kulcsszavak nyomonkövetése, kulcsszavak exportálása, importálása, tömeges szerkesztési lehetőségek, vagy éppen a vízjelezett képek lehetősége a social media felületekre. A Rank Math SEO árait, funkcióit itt találhatod meg.

 

Rank Math SEO vagy Yoast SEO, melyiket válaszd?

rank math vagy yoast seo

Ha már használod valamelyiket a kettő közül, és különösebb szükséged nincs más funkciókra, akkor nem feltétlenül szükséges választanod, használd azt, amit már megszoktál és ismersz. A Rank Math jelenleg messze több funkcióval bír az ingyenes és Pro verzióban egyaránt, mint a Yoast, azonban semmi sem zárja ki azt, hogy a jövőben több ingyenes funkció átkerülhet a fizetősbe. Volt már ilyen más programok esetében, de az 59 dolláros ára, amely nagyjából éves szinten 20 ezer forintos kiadást jelent, bőven vállalható.

 

Ha most gondolkodsz azon, hogy melyik plugint válaszd a kettő közül, és egyiket sem ismered még, egyértelműen a Rank Math SEO a jobb választás. Érdemes elgondolkodnod, legalább kísérleti jelleggel a Yoastról való átállásról is, hiszen az ingyenes verzióban is jóval több funkciót kapsz, mint amit a Yoast nyújt.

A jövőben várható a Yoast fejlesztése is, amint megérzik a konkurencia erősödését, várhatóan új funkciókkal látják majd el. Bármelyiket is válaszd, egy hasznos és biztos alapokon működő segédprogramot kapsz majd, amit ha jól használsz és tisztában vagy az alapvető SEO tudnivalókkal, sikeresen végezheted wordpress honlapod keresőoptimalizálását.

Ha tetszett a cikk, oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson ez a cikk is! Köszönöm :)

Ne maradj le a többi cikkről sem! Kérj róla e-mail-es értesítést!

Varga Éva

online marketinges, keresőmarketing szakértő

Elérhetőségek:

vargaeva@valodiertek.hu

tel:+36(30)5686208

Ügyfeleim véleménye:

Töltsd le a gépedre INGYENESEN a legjobb asztali SEO szoftvert! 👇

seo powersuite software

80+ támogatott prémium WordPress bővítmény egy csomagban! Katt a képre!

Legutóbbi cikkek online marketing, Google Ads hirdetéskezelés, keresőoptimalizálás, seo témában:

Szeretnéd fellendíteni az online üzleted?

Keress az elérhetőségek egyikén!

növekedés