Google értékelések fontossága a vállalkozásodban

google értékelés
Tartalomjegyzék

A Google értékelések olyan vélemények és értékelések, amelyeket a Google felhasználók írnak és osztanak meg a vállalkozásokról a Google szolgáltatásain. Ezek a vélemények tartalmazhatják a felhasználók élményeit és visszajelzéseit a vállalkozásokkal kapcsolatban, ideértve az értékeléseket a termékek vagy szolgáltatások minőségéről, az ügyfélszolgálatról, az árakról és még sok minden másról.

A Google értékelések rendkívül fontosak a vállalkozások számára, mivel azok hitelességet és bizalmat építenek a potenciális ügyfelek szemében. Segítenek az embereknek eldönteni, hogy egy adott vállalkozással kapcsolatban milyen élményre számíthatnak. Minél több pozitív értékelés van, annál valószínűbb, hogy az emberek hajlandóak lesznek az adott vállalkozásnál pénzt költeni. Az értékelések továbbá befolyásolják a keresőmotorok rangsorolását is, így a jobb értékelésekkel rendelkező vállalkozások előrébb szerepelhetnek a keresési találatokban. Különösen igaz ez a térképes keresési találatoknál.

google értékelések a térképes találatoknál

 

Hogyan gyűjtsünk értékeléseket?

Most már tudod miért is fontosak a Google értékelések, de bizonytalan vagy hogyan kezdj bele az értékelések szerzésébe? Az alábbiakban néhány hatékony módszert mutatok be, amelyekkel értékeléseket lehet gyűjteni.

 1. Kérjük meg elégedett ügyfeleinket: Az egyik legegyszerűbb módja az értékelések gyűjtésének az, hogy közvetlenül kérjük meg elégedett ügyfeleinket, hogy osszák meg véleményüket a Google Cégem oldalunkon, amikor egyébként is kommunikálunk velük. Az elégedett ügyfelek általában szívesen segítenek, ha elégedettek voltak a szolgáltatásokkal vagy termékekkel.
  google vélemény kérés linkjét itt találod
  Beírod a Google logó mellé a saját céges oldalad nevét, és amint felhozott (ha van Google My Business-ed), akkor a vélemény kérése ikonra kell kattintanod.

   

 2. E-mail kampányok: Küldjünk ki e-mail kampányt az ügyfeleknek, amelyben megkérjük őket értékelés írására. Az e-mail üzenetek legyenek rövidek, barátságosak és világosan fogalmazzák meg, hogy miért fontosak az értékelések a vállalkozásunk számára. Legyen bennük pontos útmutató és link az értékelés írásához.
 3. Értékelési lehetőség közvetlenül a weboldalunkon: Helyezzünk el a weboldalunkon olyan gombot vagy linket, ami az értékelés írására ösztönzik az ügyfeleket. Például egy „Írj véleményt” gomb a kapcsolat oldalon.
 4. Közösségi média: Amennyiben aktívan használjuk a közösségi média platformokat, követőinket is megkérhetjük Google értékelések leadására. Ebben az esetben viszont előfordulhat, hogy nem csak ügyfeleink adnak le értékelést.
 5. Értékelési linkek: Generáljunk egyedi értékelési linket, amely közvetlenül az értékelés írására vezet. Ezen a linken keresztül ügyfeleink könnyedén elküldhetik értékeléseiket.
 6. Kérjük meg alkalmazottainkat is a Google értékelések gyűjtésére: A vállalkozás munkatársai is segíthetnek az értékelések gyűjtésében. Legyen feladatuk, hogy kérjék meg az ügyfeleket az értékelések írására.

Az értékelések minősége

Az értékelések minősége rendkívül fontos a vállalkozások és szolgáltatások online hitelességéhez és láthatóságához. Nem minden értékelés egyenlő. Vannak jó értékelések, és vannak rossz értékelések

A jó értékelés a hitelesség és bizalom alapja

A jó értékelések azok, amelyek pozitívak, részletesek és relevánsak. Nem csupán azt mondják, hogy „tetszett”, vagy „jó volt”, hanem mélyebb betekintést nyújtanak az élménybe. Leírják, hogy mi volt kiváló, milyen problémákkal találkoztak, és hogyan oldották meg azokat. Valódi értéket képviselnek az olvasók számára, amivel segítenek nekik eldönteni, hogy a vállalkozás valóban megfelel-e az igényeiknek.

Az olvasók gyakran úgy érzik, hogy megbízhatnak a jó értékelésekben, és ezen értékelések alapján döntenek arról, hogy melyik vállalkozást választják. A jó értékelések tehát építik a vállalkozás hitelességét és bizalmat ébresztenek a potenciális ügyfelekben.

A rossz értékelések is a vállalkozás hasznára válhatnak

Negatív vélemények és értékelések szinte minden vállalkozás életében előfordulnak. Bár elsőre kellemetlenek lehetnek, okosan és pozitívan kezelve lehet belőlük előnyt kovácsolni.

 1. Ne reagálj azonnal: Az első és legfontosabb lépés a nyugalmad megőrzése. Ne pánikolj és ne reagálj hirtelen! Az érzelmeid befolyásolják a válaszodat, ami a későbbiekben problémákat okozhat.
 2. Vizsgáld meg, hogy van-e alapja: Olvasd el a negatív véleményt, és nézd meg, hogy van-e valós alapja. Lehet, hogy a panasz jogos, és valóban fejlődnöd kell az adott területen.
 3. Válaszolj a panaszokra: Ha egy panasz valóban jogosnak tűnik, válaszolj rá. Köszönd meg az ügyfélnek, hogy megosztotta a problémát és írd le, milyen intézkedéseket tesztek a hiba kijavítása érdekében.
 4. Ne kérd a negatív értékelés törlését: Ne kérd se az ügyfelet, se a Google-t a negatív értékelés törlésére. Ez csak további frusztrációt okozhat és sokkal rosszabbul jöhetsz ki belőle.
 5. Tanulj a negatív visszajelzésekből: A negatív értékelések (ha van alapjuk), hasznodra válhatnak. Használd őket az ügyfélkezelésed és termékeid fejlesztéséhez. Az ügyfelek észreveszik ha fejlődsz.
 6. Kommunikálj: Az ügyfelekkel való kommunikáció a kulcs a jogos negatív vélemények kezelésében. Nyugtasd meg az ügyfeleket, hogy figyelembe veszed a véleményüket és foglalkozol a problémáikkal.

A negatív véleményeket igyekezni kell pozitívvá alakítani. Az intelligens és empátiával teli reakciók segíthetnek megőrizni a vállalkozás hitelességét és jó hírnevét.

Értékelések gyűjtése egyéb platformokon

Bár a Google értékelések népszerűek és megbízhatók, további forrásokból is gyűjthetünk értékeléseket.

 • Facebook: A Facebook oldaladon is lehetőség van értékeléseket gyűjteni. Az ügyfelek hagyhatnak véleményeket és értékeléseket a vállalkozás Facebook oldalán, amelyek a látogatók számára is elérhetők. (Ezt a cikk írásakor a Vélemények fülön jeleníti meg a Facebook.) vélemények a facebook-on
 • LinkedIn: Ha B2B (business-to-business) szolgáltatást vagy terméket kínálsz, a LinkedIn is kiváló platform az értékelésekhez. Az ügyfelek itt is hagyhatnak véleményeket a vállalkozásról vagy szolgáltatásról.
 • Szektor specifikus értékelő oldalak: pl. arukereso.hu ha webáruházad van, booking.com ha szálláshelyet üzemeltetsz.

A különböző platformok lehetőséget kínálnak arra, hogy a vállalkozásod még több értékelést és véleményt kapjon.

Tippek a minél jobb értékelések begyűjtéséhez

A Google értékelések minőségének javítása alapvető lépés az online siker  felé. Az alábbiakban bemutatok néhány kulcsfontosságú szempontot, amelyek segítenek az értékelések minőségének növelésében:

 1. Elégedett ügyfelek megkérdezése: Az első és legfontosabb lépés az elégedett ügyfelek megkérdezése. Kérjük meg őket, hogy osszák meg véleményüket a Google értékeléseknél. Az elégedett ügyfelek hajlamosak pozitív értékeléseket írni, amelyek növelik a vállalkozás hitelességét.
 2. Közvetlen és pozitív kommunikáció: Legyünk közvetlenek és pozitívak az értékelés kérésekor. Az ügyfeleknek világosan kell látniuk, hogy értékeléseik fontosak és hasznosak a vállalkozásnak.
 3. Könnyítsük meg az értékelés írását: Az egyszerűsített elérési módok és linkek használata segít az ügyfeleknek gyorsan és könnyen értékeléseket írni.
 4. Írásbeli útmutató: Biztosítsunk az ügyfeleknek írásbeli útmutatást az értékelések írásáról. Segítsük őket abban, hogy hatékonyan és informatívan fejezzék ki véleményüket.
 5. Rendszeresen ellenőrizzük az értékeléseket: Meghatározott időnként nézzük át az értékeléseket, és reagáljunk rájuk.

Az értékeléseket nyilvánosan és hitelesen kell kezelni. Ne próbáljuk meg elrejteni vagy manipulálni azokat.

Gyűjtsd a különféle platformokon kapott értékeléseidet a Trustindex-el!

A Trustindex weboldala egy hasznos platform, ahol a vállalkozások összegyűjthetik és kezelhetik a különféle platformokon leadott online értékeléseiket.

A Trustindex szolgáltatását használni kívánó vállalkozásoknak először regisztrálniuk kell a weboldalon. A regisztráció után be kell jelentkezni a fiókjukba, hogy hozzáférjenek a különféle funkciókhoz.

 • Profil Kezelés: A vállalkozásoknak lehetőségük van létrehozni és kezelni a saját profiljukat a Trustindexen. A profil tartalmazza a vállalkozás alapvető adatait, elérhetőségeket, és egyéb információkat, amelyek segítenek az olvasóknak megismerni a vállalkozást.
 • Értékelések és vélemények kezelése: Lehetőség van válaszolni az értékelésekre, és reagálni a visszajelzésekre.
 • Monitorozás és elemzés: A vállalkozások hagyományosan megjelenített adatok és grafikonok segítségével is láthatják, hogyan alakulnak az értékeléseik.
 • Értékelések gyűjtése: Közvetlenül a Trustindex oldalán is lehetőség van a vélemények gyűjtésére. Ehhez kiváló eszközöket biztosít a szolgáltatás: email, QR kód, NFC, közvetlen link.
 • Vélemények megjelenítése weboldalon: Vélemények megjelenítése a weboldalon elsőre nehéznek tűnhet,  ha nem vagy fejlesztő. De ne aggódj, a Trustindex könnyen telepíthető bármely weboldalra.
 • Különböző platformokon leadott vélemények összegyűjtése egy helyen: A Google, Facebook. LinkedIn stb. felületeken érkezett értékeléseket kezelheted és megjelenítheted a Trustindex profilodon, amit aztán meg tudsz jeleníteni a weboldaladon is.
 • Visszajelzések kategorizálása: Létrehozhatsz személyre szabott véleménycímkéket kézzel vagy automatikusan, hogy segítsenek rendszerezni a visszajelzéseket. A címkézett véleményekkel létrehozhatsz vélemény widgeteket. Ez akkor különösen hasznos, ha a vállalkozásod több területen is tevékenykedik, vagy csak bizonyos értékeléseket szeretnél megjeleníteni a weboldaladon.

Az értékelések felhasználása

Az értékelések, vélemények és visszajelzések szinte minden vállalkozás és weboldal alapvető részét képezik napjainkban. Ezek az értékelések azonban nem csupán információt nyújtanak a vállalkozásról vagy termékről, hanem hatalmas potenciállal bírnak a marketingkampányokban és a weboldalak hatékonyságának növelésében, a seo-ban is.

Ha a korábbiakban leírt tippek alapján részletesen megfogalmazott pozitív értékeléseket kaptunk, azokat megjeleníthetjük weboldalunkon, segítve ezzel a bizalom kialakítását. Azt mutatják az olvasóknak, hogy a vállalkozás megbízható és ez mások által is megerősített tény. Ezzel a bizalom nő, és az emberek hajlamosabbak lehetnek a vállalkozást választani problémájuk megoldására.

A jó értékelések hatékonyan beépíthetőek a marketingkampányokba. Például a pozitív visszajelzések idézetekként használhatók a hirdetésekben, a közösségi médiában, hírlevelekben. Ezzel a módszerrel még több emberben növelhetjük a vállalkozásunk iránti bizalmat.

trustindexen bemutatott google értékelés
pozitív visszajelzés idézetekként használva

További pozitívuma a Google Ads hirdetésekben jelenik meg, melyről már korábban írtam: Google Ads és a Google Cégem értékelés kapcsolata cikkben.

A Google értékelések (és egyéb platformokon szerzett értékelések) tehát meghatározó tényezők a vállalkozások online sikerében és hitelességében. A vállalkozásoknak folyamatosan és aktívan kell kezelni és gyűjteni ezeket az értékeléseket, hogy növeljék a láthatóságukat, hitelességüket, és vonzóbbá váljanak az olvasók és ügyfelek számára.

Ha tetszett a cikk, oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson ez a cikk is! Köszönöm :)

Ne maradj le a többi cikkről sem! Kérj róla e-mail-es értesítést!

Varga Éva

online marketinges, keresőmarketing szakértő

Elérhetőségek:

vargaeva@valodiertek.hu

tel:+36(30)5686208

Ügyfeleim véleménye:

Töltsd le a gépedre INGYENESEN a legjobb asztali SEO szoftvert! 👇

seo powersuite software

80+ támogatott prémium WordPress bővítmény egy csomagban! Katt a képre!

Legutóbbi cikkek online marketing, Google Ads hirdetéskezelés, keresőoptimalizálás, seo témában:

Szeretnéd fellendíteni az online üzleted?

Keress az elérhetőségek egyikén!

növekedés