Minden amit a képek keresőoptimalizálásáról tudnod kell

képek keresőoptimalizálása fontos a képkeresés során
Tartalomjegyzék

Az online tartalom vizuális aspektusa minden eddiginél fontosabbá vált. A képek nem csupán esztétikai értéket hordoznak, hanem hozzájárulnak a felhasználói élmény javításához és a weboldalak hatékonyabb kommunikációjához. Azonban a képek használata nem áll meg a szépségüknél, a képek keresőoptimalizálása is létfontosságú. A leggyakoribb hiba, amibe belefutok weboldal ellenőrzés kapcsán, az pont a képekkel kapcsolatos. Ez pedig a webshop-ok esetén kulcsfontosságú, hogy jól legyen beállítva, hiszen egy webshop a termékek eladásából él, és egy jó kép sokat segít. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, miért és hogyan érdemes a képek keresőoptimalizálásával foglalkozni.

Mi a haszna a képek keresőoptimalizálásának?

  1. Látogatottság növelése: A keresőoptimalizált képek hozzájárulnak ahhoz, hogy a weboldal jobb helyezést érjen el a keresőmotorok találati listáján. A képek helyes keresőoptimalizálása lehetővé teszi, hogy a felhasználók könnyebben megtalálják a weboldaladat a releváns kulcsszavak keresésekor.
  2. Felhasználói élmény javítása: A gyorsan betöltő és jól formázott képek javítják a weboldal felhasználói élményét. Az emberek gyakran rosszul optimalizált képek miatt hagyják el a látogatott weboldalt, így az optimális képminőség és betöltési idő kulcsfontosságú.
  3. Képes keresések: A keresőmotorok nem csak szöveges tartalmat indexálnak, hanem képeket is. Ha a képek megfelelően keresőoptimalizáltak, akkor képkeresőkön keresztül is megtalálhatják a weboldaladat a felhasználók.

Technikai beállítások a képek keresőoptimalizálásához

A képek technikai beállításánál az alábbi képen fogom bemutatni a tudnivalókat:

képek keresőoptimalizálása fontos a képkeresés során

  • Fájlnév: Bár az AI előretörésével a Google már nagyjából tudja mit ábrázol a kép, mégis fontos hogy egyértelmű, releváns fájlnevet használjunk. Adj beszédes elnevezést a képnek! Az legyen a kép neve, amit látunk rajta és lehetőleg tartalmazza a kulcsszót. A fájlnévben csak az angol abc betűit és kötőjelet használj. Törekedj arra, hogy saját képeket használj. Ne tölts fel IMG568.jpg fájlt, hanem előtte nevezd át! Hiszen senki nem fogja tudni egy számból, de még Te sem fogsz emlékezni arra, mit is ábrázolt az 568-os számú kép. A fenti kép neve ez: kepek-keresooptimalizalasa.jpg.
  • Alt Tag beállítása: Az Alt címke egy HTML elem. Ez egy olyan alternatív leírás, amit a weboldalakat pásztázó robotok, illetve a látássérült emberek által használt felolvasó programok is látnak. Fontos, hogy az „alt” szöveg mindig összhangban legyen azzal, ami a képen látható és szintén tartalmazza a kulcsszót. Ezen bejegyzés képénél például ez jelenik meg az alt leírásban: „képek keresőoptimalizálása fontos a képkeresés során”
  • Kép Méret és Formátum: A képek méretének optimalizálása elengedhetetlen a gyors betöltéshez. Használj tömörített képformátumokat, mint a JPEG vagy a PNG, és állítsd be a megfelelő méreteket a weboldal elrendezéséhez. Törekedj arra, hogy minél kisebb helyet foglaljon az adott kép. Ne legyenek több mega-s képek, inkább 100 kbyte alattiak. Minél több nagyméretű képed, aloldalad van, annál lassabban töltődik be az oldal, és rontja a felhasználói élményt. Az emberek ugyanis türelmetlenek és nem várják sokat, mennek tovább a következő találatra. A példakép mérete 61 kb.
  • CDN Használata: Egy tartalomelosztó hálózat (CDN – Content Delivery Network) segíthet a képek gyorsabb betöltésében, javítva a felhasználói élményt és az oldal sebességét. CDN-t legtöbbször webáruházak esetében használunk, hiszen ott a tartalom igen nagy részét teszik ki a képek.

Ezeket is jó ha tudod

A képek keresőoptimalizálását nem tudod elválasztani a szöveg keresőoptimalizálásától. A képek erősítik a szöveget és ha a tartalomhoz releváns, lehetőleg saját képeket használsz, a képkereséseknél is jó eredményeket érhetsz el. Bármilyen témában is írsz, érdemes képeket tenned a szövegbe legalább a felhasználói élmény javítása érdekében. Arra azonban figyelj, hogy a képek segítsék a szöveg megértését, kapcsolódjanak annak tartalmához.

Az interneten több olyan weboldalt találsz, ahonnan ingyenesen lehet letölteni Creative Commons jogokkal rendelkező, szabadon felhasználható képeket, sőt olykor akár a fizetős megoldások is megérhetik. Ilyen ingyenes képeket találsz pl. a https://pixabay.com/ vagy a https://www.pexels.com/hu-hu/ oldalakon. A letöltött képeket is ugyanúgy keresőoptimalizáld, mint a saját készítésű képeidet.

A képek keresőoptimalizálása nélkülözhetetlen része a hatékony keresőoptimalizálási stratégiának. A jól optimalizált képek növelik a weboldal látogatottságát, javítják a felhasználói élményt és hozzájárulnak a jobb rangsoroláshoz a keresőmotorok találati listáján. A technikai beállítások mellett azonban a relevancia és a felhasználók igényei sem hanyagolhatók el, hiszen a keresőoptimalizálás végülis azért történik, hogy a látogatókat kiszolgálva elérjük a vállalkozás célját.

Ha tetszett a cikk, oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson ez a cikk is! Köszönöm :)

Ne maradj le a többi cikkről sem! Kérj róla e-mail-es értesítést!

Varga Éva

online marketinges, keresőmarketing szakértő

Elérhetőségek:

vargaeva@valodiertek.hu

tel:+36(30)5686208

Ügyfeleim véleménye:

Töltsd le a gépedre INGYENESEN a legjobb asztali SEO szoftvert! 👇

seo powersuite software

80+ támogatott prémium WordPress bővítmény egy csomagban! Katt a képre!

Legutóbbi cikkek online marketing, Google Ads hirdetéskezelés, keresőoptimalizálás, seo témában:

Szeretnéd fellendíteni az online üzleted?

Keress az elérhetőségek egyikén!

növekedés